Just

Aloe vera (Aloe Barbadensis)

Az aloe vera ősrégi természetes gyógynövény. Az aloe vera nedvesség megkötőképessége a bőrben szokatlanul nagy. Már Kleopátra és Nofretéte tudtak erről és állítólag az aloe gyógynövényt a mindennapi bőrápolásban használták is. Sebgyógyításra még ma is főleg aloe fajtákat használnak Barbados szigetén (Aloe Barbadensisként vagy Aloe Veraként nevezik).
 
 
 
 

Származás

Az  aloe a liliomfélék családjába tartozik és eredetileg Dél- és Kelet-Afrikából származik. Időközben elterjedt a Földközi-tenger és India térségében is. Világszerte kb. 300 különféle  aloe fajta létezik. Az  Aloe Barbadensis ezek közül a legfontosabb, ha a bőrápolást tekintjük. 

Felhasznált növényi részek

Az aloe növény értékes géljét a növény víztároló szövetéből nyerik. A növény frissen levágott levelének nedve az aloe alapú szerek leghatásosabb része. Csak ha elérte a növény a 3 éves kort, akkor tartalmaz elegendő hatóanyagot ahhoz, hogy gyógynövényként felhasználhassák.

Az aloe vera (Aloe Barbadensis) felhasználása és hatása 

Az aloe vera keserű gélje kereken 200 féle hatóanyagot tartalmaz.  Ha megesszük, akkor   a kocsonyás növényi lé fájdalomcsillapító, görcsoldó, és a belek működését serkentő hatását tapasztalhatjuk, amely segít a különféle panaszok esetén. Lehetnek ezek emésztési problémák, allergiák, vagy gombás fertőzések.  Székrekedés esetén, - az orvossal történt megbeszélés után - belsőleges használatú aloe készítményt használhatunk, de csak rövidebb ideig.
Sebgyógyító szerként különleges hírnévre tett szert az aloe vera. Elsőrangú a bőrmegújító képessége. Orvosilag az aloe gélt pikkelysömör és felfekvések kezelésére használják.  A bőr megégésekor vagy sugárzás hatására létrejött bőrkárosodások kezelésére is nagyszerűen alkalmazhatók az aloe készítmények. Rendkívüli sejtmegújító képességének köszönhe-tően a vágott- és égett sebek nagyon gyorsan begyógyulnak.
Kozmetikailag az aloe vera a napsugárzás hatására kialakuló leégések esetén nyújt segítséget, gyakran használják leégés utáni - After Sun - termékek alapanyagaként. Ennek a csodaelixírnek az ereje enyhíti az UV-B sugarak okozta sérüléseket, amelyet a napon való leégés okozott. A bőr eközben intenzíven lehűl, az aloe által tartalmazott extra adag nedvesség a bőrt ápolja és kellemesen felfrissíti. Így hat ez a gyógynövény igazi csodaként a napi bőr- és szépségápolásra.

Aloe verát tartalmazó termékeink


▲ vissza


Alpesi rózsa (Rhododendron ferrugineum)

Az alpesi rózsa, amelyet havasi vadrózsának is neveznek, akár 100 éves is lehet, anélkül, hogy ez látszódna rajta. Ez a csodálatos tulajdonsága teszi alkalmassá a napi arcápolásra.

 
 
 
 
 

Származás

Az alpesi rózsa tipikus svájci virág, az Alpok vidékéről, amely 1500-2800 m magasságig az egész alpesi hegyvonulaton elterjedt. 

Felhasznált növényi részek

Az alpesi rózsa örökzöld levelei rendkívül ellenállóak a környezeti hatásokkal szemben, mint amilyen az erős UV-sugárzás és az extrém hideg. Ha tavasszal elolvad a hó, zölden ragyognak a levelek. Ezt a jelenséget olyan fehérjék megléte teszi, amely bőségesen megtalálható a növényben: ezek a dehydrin nevű, igen értékes és víztároló képességet adó összetevők, főleg a levelekben fordulnak elő.
 
Tartósság: alpesi rózsa őssejtek
 
Gyakran a ritka, majdnem kihalt és ezért védett növények különösen értékesek, ami az általuk tartalmazott összetevő anyagokat illeti. Az innovatív technológiák fejlődésével lehetségessé válik, hogy az ilyen növények kozmetikai felhasználásra is elérhetővé váljanak. Minden növény tartalmaz őssejteket. Az emberekkel szemben az alpesi rózsa szinte minden szövetéből nyert őssejtből előállítható az egész növény. Sikerült a növények őssejtjeit kinyerni és szaporítani. Már kevés növényi anyag is elegendő, hogy megfelelő mennyiségű, igen értékes hatóanyagot nyerjünk a növényekből anélkül, hogy a  növényt kizsákmányolnánk, vagy veszélyeztetnénk.

Az alpesi rózsa felhasználása és hatása (Rhododendron ferrugineum) 

Az alpesi rózsa levelének őssejtjei segítenek a különösen száraz és igénybevett bőrnek. Bizonyíthatóan védik a saját őssejteket, vitalizálják, és élettartamukat meg-növelik. A bőr saját védelmi rendszerét erősítik a klimatikus igénybevételekkel szemben. A növényi őssejtek alkalmazásával a bőr öregedése késleltethető. Így a bőr tovább marad fiatal, ennek megfelelően jobban, életerősebbnek is néz ki. Emellett ez az extrém ellenálló hegyi növény védi a bőrt a környezet káros hatásaitól is. A bőr elaszticitása javul, a folyadék megtartási képessége optimalizált lesz. Az érett arcbőr igazi regenerációs csodája!

Alpesi rózsát tartalmazó termékeink

termek
Vital Just éjszakai krém alpesi rózsával 50 ml
termek
Vital Just nappali krém alpesi rózsával 50 ml

▲ vissza


Argánolaj (Argania Spinosa)

Az argánolajat  jó néhány évszázada is-merik és nagyra értékelik az egészséget támogató és gyógyító hatása miatt.  Az egyedülálló hatóanyag- és összetevő tartalom miatt nélkülözhetetlen a gyógyászatban, neurodermitisz, pszoriázis, akné, pattanás és ekcéma kezelésében.  Emellett védi a bőrt az idő előtti öregedéstől, és ragyogóan széppé teszi az arc bőrét.

 

 

Származás

Az argánfa a sapotaceák családjába tartozik, és Marokkó dél-nyugati területein honos, a Szaharától északra. 

Felhasznált növényi részek

Az értékes olajat az argánfa sárgás termésének apró magvaiból nyerik. Hagyományos előállítása a berber asszonyok számára is igen körülményes. Kézi munkával szedik le a magokat, további műveletek után pedig préselik. 1 liter argánolajhoz kb. 100 kg gyümölcsöt kell feldolgozni. Nem csoda, hogy az argánolaj a legdrágább olajok közé tartozik. Más olajokkal összehasonlítva, az argánolaj igen magas koncentrációban tartalmaz létfontosságú, telítetlen zsírsavakat, és gazdag linolsavakban is. A természetes antioxidánsok hatékony védelmet nyújtanak a szabad gyökökkel szemben. Hasonlóan kiemelkedően magas az E-vitamin tartalma. A további összetevők, mint például szterolok,  skót olaj, fontos szerepet játszanak az immunrendszer működésében, és védik a  sejteket. 

Az argánolaj felhasználása és hatása (Argania Spinosa)

Az argánolajat egyedülálló hatása alapján a marokkói berberek hagyományosan néhány orvosi-gyógyászati célra használják: gyomor- és bélbántalmakra, szív- és keringési problémákra, vagy sebek fertőtlenítésére és gyógyítására. Természetes étrendkiegészítőként, de külső kezelésekre is használják az argánolajat. A klasszi-kus orvoslásban az argánolaj nevet szerzett magának az arc- és test egyéb részein a pattanások, szőrtüszők gyulladásainak kezelésében, a kivörösödések és viszketés csillapításában, neurodermitisz, ekcéma és pikkelysömör (pszoriázis) gyógyításában is. A megbetegedett, védelem nélküli bőr profitál ennek a kiváló olajnak a zsírsavtartalmából, és hozzájárul a bőr gyógyulásához. A bőrazonos olaj hasz-nálata hosszabb távon is regenerálja a bőrt. Az arcápolásban is nagy hasznát veszik. Az antioxidánsok és az E-vitamin tartalom lassítják az öregedési folyamatokat és valóságos szépségelixírt jelentenek az arc számára.

Argánolajat tartalmató termékeink

termek
Lamelloderm krém 100 ml

▲ vissza


Árnika (Arnica montana)

Az árnikára, egy magashegyi virágra tompa sérülések esetén, mint amilyenek a zúzódá-sok,  ficamok, és horzsolások, nyugodtan hagyatkozhat. Fájdalom csillapító-, gyulladás gátló- és duzzanat lehúzó hatásának megfelelően többnyire külsőleg használják és a sportsérülések leghatásosabb gyógyászati anyagai között tartják számon.


 

Származás

Az árnika a kosaras virágúak családjába tartozik és egész Európában elterjedt a hegyi réteken.  

Felhasznált növényi részek

Az értékes összetevőket az árnika virágából nyerik ki. Ezek illékony olajok, flavonoidok, cholin, procyanidok,  keserű anyagok, sesquiterpenlactonok.

Az árnika (Arnica montana) felhasználása és hatása

Az árnikát elsősorban külsőleg, tompa sérülések esetén használjuk. Gyulladás gátló-, duzzanat lehúzó- és fájdalom csillapító hatása különösen értékes véraláfutások, zúzódások, ficamok, ínhüvely gyulladások, égési sérülések, vagy reumatikus izom- és ízületi fájdalmak esetén.
A hatékony kezelés érdekében a kenőcsök és krémek igen értékes árnika kivonatot tartalmaznak. A higított tinktúrás, vagy higított teás borogatások is jótékonyak. Ezeket a borogatásokat napjában többször is alkalmazhatjuk. Ezek mindig kellemesek és enyhítik a fájdalmat. Vérkeringést elősegítő hatásával az árnika a visszerek panaszain is segíteni tud. Idegi becsípődéseknél, mint a hexenschuss és az isiász megér egy próbát a használata. Belsőleg is hasznos lehet az árnika. A nyálkahártya, a száj és a torok gyulladásainál az elsősegély repertoárjába tartozik. Kozmetikai szempontból fontos, hogy az árnika a vérellátást javítja. A benne található kovasav és cserző anyag a kötőszövetet erősíti.

Árnikát tartalmazó termékeink

termek
Árnika krém 100 ml
termek
Boróka fürdőesszencia 75ml
termek
Pedi lábbalzsam 125ml
termek
Wallwurz krém-gél 100 ml

▲ vissza


Boróka (Juniperus communis)

A borókának igen széles alkalmazási spektruma van, ami a tapasztalatokon alapul. A fizikai erőnlét évszázados szimbólumaként használják népi gyógyszerként artrózis (ízületi porckopás), köszvény, általános reumatikus fájdalmak, és fájdalmas izomsérülések esetén.
 
 
 
 
 

Származás

A boróka a ciprusfélék családjába tartozik, és Európában, Észak-Amerikában, valamint Ázsiában elterjedt. A bogyók összegyűjtése csak az állandóan meleg és forró  égöv alatt éri meg, mert illékony olajat tartalmaznak, amelynek gyógyító hatása van. 

Felhasznált növényi részek 

A gyógyhatású anyag a golyószerű, fekete boróka bogyókban található. A bogyó név azonban nem teljesen igaz, a biológusok inkább álbogyónak, vagy toboznak nevezik. A fő összetevői: illékony olajok, keserű- és cser anyagok, gyanta, és cukor.

A boróka (Juniperus communis) felhasználása és hatása 

A boróka gyógyító hatását már az ókori görögök, a rómaiak, és a germánok is ismerték. 
Akkoriban a szülés meggyorsítására is használták. Hasonlóképpen vizelethajtó hatását is leírták. A bogyókból készült főzettel ödémát, bélbántalmakat, húgy- és veseköveket kezeltek. Manapság főleg a növény illékony olaját használják fel, és kapszulaként, fürdő kiegészítőként, valamint gyógykrém formájában forgalmazzák. A boróka olaja elősegíti a vérellátást, ezért a mozgató szervek különféle megbetegedéseinél használják. Így például reumatikus fájdalmak, ízületi kopás (artrózis), krónikus ízületi gyulladás (artritisz), köszvény, vagy fájdalmas izombántalmak (fibromyalgia) esetén alkalmazzák. Hasonló problémák esetében ajánlatos kúraszerűen belsőleg kapszulákkal, vagy boróka kivonattal, külsőleg boróka olajjal, vagy boróka tartalmú kenőccsel és finom boróka olajat tartalmazó fürdővel kezelni a beteget.  A boróka bogyói kedvelt fűszerek a hagyományos európai konyhákban. Az erős aroma nem csak a  sültet teszi finomabbá, hanem elősegíti a gyorsabb emésztést is. Léteznek alaposan őrzött titkos receptek, boróka tartalmú gyomorkeserűk és boróka ízű pálinkákról. Egy finom borókabogyóból készült tea jó alternatíva az emésztési panaszok, a teltségi érzés, vagy a felfúvódás ellen. Említésre méltó a vizelethajtó- és víztelenítő, a fájdalomcsillapító  és a görcsoldó hatása is, amely főleg hólyaghurut esetén igen előnyös.

Borókát tartalmazó termékeink

termek
Boróka fürdőesszencia 75ml
termek
Boróka krém 60 ml
termek
Lábkrém 100 ml
termek
Pedibon lábspray 75ml

▲ vissza


Citromfű (Melissa officinalis)

Már a 15. évszázadban használták a citromfüvet, mint nyugtatószer. Segít, ha elalvási problémáink vannak, vagy nyugtalanok vagyunk, külsőleg használva a bőrt nyugtatja. Néha a herpesz ellen használják, de igazi antistressz gyógynövény is, a mai életben.
 
 
 
 
 

Származás 

Eredetileg a citromfű a nyugat-ázsiai térség földközi tengeri vidékéről származik. Sokféle gyógyhatásának köszönhetően ez a növény a közép európai kertekben mindenhol megjelent. 

Felhasznált növényi részek 

A növényi gyógyhatású anyagok között a citromfű megszárított levelét és az abban található illékony olajokat használják. A benne található citral okozza az intenzív citrom illatot.

A citromfű (Melissa officinalis) felhasználása és hatása

Alig van más olyan növény, amiről annyi dicshimnusz áradozna, mint a citromfűről. Már nagyon korán szívesen alkalmazták búskomorság, depresszió, bánat, sőt érzelmi kitörések esetén. A friss, citroméhoz hasonlító illat felszabadító hatású, megkönnyebbülést hoz, amely az idegeken keresztül más egyéb testrészekre is kihat. Hagyományosan a leveleket használják, hogy a test idegi terhelést elviselő képességét erősítsék és a szív érrendszerének működését támogassák. Sőt, könnyebb szívpanaszok elcsendesülhetnek.
A népgyógyászatban a citromfüvet már a 15. évszázadtól ,mint nyugtatószert használták, valamint emésztésjavítóként, puffadásgátlóként és görcsoldóként különböző emésztési problémák esetén. 
A citromfű erős harmonizáló tulajdonsága az egész testre fölöttébb nyugtató hatású. Az aroma terápia erősít bánat, szomorúság, rossz kedv esetén, de igen hatékony álmatlanság és nyugtalanság esetén is. Aki stresszes, azon meg is látszik. Jó dolog, hogy a  stresszes állapotra jellemző jegyeket a citromfű eltünteti, az izgatott bőrt megnyugtatja. Emellett a citromfűben kimutatták a vírusellenes, mikróbaellenes, tulajdonságot is. Különböző tanulmányok herpesz, ekcéma és sebek esetén mutatott komoly hatékonyságot.

Citromfüvet tartalmazó termékeink


▲ vissza


Echinacea (Echinacea purpurea)

Egy indián nem ismeri a fájdalmat? Nem csoda, mivel az észak-amerikai indiánok már használták az echinaceát mint mindent gyógyító szert, és ismerték annak immunerősítő hatását. Manapság ez a gyógynövény az emberi szervezet saját védelmi rendszerét megerősítő csodafegyvernek számít, és gyulladások, nehezen gyógyuló sebek esetén is segítségünkre van.

 
 
 

Származás

A gyógynövény eredetileg  Észak-Amerikából származik. Manapság főleg Észak-Amerikában, Németországban, Svájcban, Olaszországban és Németalföldön termesztik.   

Felhasznált növényi részek

Az Echinacea Purpurea esetében a  frissen virágzó levágott gyógynövényt és annak gyökerét használják fel. Gazdag illékony olajokban, polyine- és alkamid vegyületekben, kávésav származékokban, és polysaccharidokban. Ezek az anyagok képezik gyógyhatásának alapját. 

Az echinacea (Echinacea Purpurea) felhasználása és hatása

A növény gyógyhatásának ismerete eredetileg az észak-amerikai indiánoktól származik. Külsőleg a növényből készült péppel sebeket, égéseket, duzzadt nyirokcsomókat, mumpszot, sőt ellenméregként még kígyóharapást is gyógyítottak vele. Belsőleg pedig úgy használták, hogy a gyökerét megrágták, és ezzel általános fájdalmat, fogfájást, valamint nyaki fájdalmakat és megfázási tüneteket tudtak vele enyhíteni. Manapság az echinaceát főleg az általános immunrendszerre való pozitív hatása miatt tartják nagyra. Hatóanyagai fokozzák a szervezet védekező képességét. Az erősítő hatás különösen a felső légutak és a húgyutak visszatérő fertőzéseivel  szemben igen jelentős. Számos tanulmány bebizonyította, hogy az echinacea - amit vörös napkalapnak is neveznek - a vérben lévő fehér falósejtek számát megsokszorozza. Ezáltal a baktériumok és vírusok könnyebben leküzdhetők és eltávo-líthatók a szervezetből. Emellett ez a gyógynövény aktiválja a védelmi rendszer inge-rület átvivő anyagait is, így hatékonyabban tudnak a védekező sejtek működni. Nagyon sokféle echinacea készítmény létezik kisajtolt levek, tinktúrák, drazsék, vagy  egyéb, homöopátiás szerek formájában. Gyógykrém és értékes fürdő adalékként is feldolgozzák, mert a bőrre és a szövetekre is pozitív hatása van. Felhasználási területe a sebgyógyítástól kezdve, az ekcémán, az égéseken, a fekélyeken át egészen a pszoriázis kezeléséig  terjed. A megbetegedett szövet regenerálódik, a seb gyorsan begyógyul.

Echinaceat tartalmazó termékeink


▲ vissza


Edelweiss (Leontopodium alpinum)

A havasi gyopár a svájci márka egyik fajtája, évezredeken keresztül fejlődött odáig, hogy nagy koncentrációban tartalmaz antioxidánsokat. Ezek az anyagok megfiatalítják a bőrt, védenek az UV sugaraktól és tartósan ellátják a bőrt nedvességgel. Nem csoda, hogy "az Alpok ezüst csillaga" ilyen közkedveltségnek örvendhet.

 
 
 
 

Származás

A havasi gyopár évezredek óta 3400 méteres magasságig elterjedt. A mostoha klíma viszonyok valamint az erős UV napsugárzás olyan egyedi anyagokat fejlesztett ki a növényben, amelyek a túléléshez szükségesek voltak. Az alpesi növények szigorúan védettek, néhány éve azonban kultúrákban termesztik azokat. Például a szép Wallisban, Svájc napsütésben leggazdagabb vidékén. Így a havasi gyopárt anélkül tudjuk termeszteni, hogy a növény antioxidáns koncentrációját befolyásolnánk 1000 és 1500 méteres magasságban. 

Felhasznált növényi részek 

A havasi gyopár föld feletti részeiből értékes kivonatot nyerhetünk.

A havasi gyopár (Leontopodium alpinum) felhasználása és hatása 

A havasi gyopár évezredek alatt természetes védelmet fejlesztett ki az erős UV sugárzással szemben, mivel ilyen környezetben fejlődött. Olyan anyagokat hoz létre, amelyek a szabad gyökök hatásától védik a növényt.
Így az "Alpok ezüst csillaga" gazdag cserző anyagokban, tanninekben, amelyeket a kozmetikai iparban a fiatalság forrásának és az idő előtti bőr öregedése elleni csodaszernek tartanak. Az alpesi virág még valamit tud: bizonyíthatóan anbtibakteriális, fertőtlenítő és vénaösszehúzó hatása is van. A benne lévő flavonoidok védenek a seprűvénák kialakulásától. Ha Wallisba utaznának, megtapasztalnák, hogy a havasi gyopár az élelmiszerekben is biztos helyet kapott. Akár az italok adalékaként, de ke-nyérben és csokoládéban is megtalálható. A havasi gyopár egyszerűen kultusz, elcsábít az egyediségével és nagyszerű hatásával. 

Havasi gyopárt tartalmazó termékeink


▲ vissza


Fekete nadálytő (Symhytum Officinale)

Korábban a fekete nadálytőt forrasztófűnek is nevezték, mivel csonttörések alkalmával ezt használták. Manapság ezt az "Első segély gyógynövényt" a tompa sérüléseknél igazi csodaszerként alkalmazzák. Egy, a kölni egyetemen végzett tanulmány szerint a nadálytő kivonatot tartalmazó krém rendszeresen nagyobb hatékonyságot mutatott, mint a szintetikus kémiai anyagot tartalmazó Diclofenac nevű gyógyszer, amely egy igen gyakran használt nem szteroid alapú reuma ellenes gyógyszer. 
 
 
 

Származás

A fekete nadálytő a borágók családjába tartozik és Európában, valamint Ázsiában a mérsékelt éghajlatú területeken található. A természetbenben főleg patakparton valamint nedves réteken találjuk.

Felhasznált növényi részek

A nagy hatékonyságú összetevőket, mint például az allantoin, továbbá cser- és nyálka anyagokat a növény leveleiből és gyökeréből nyerik

A fekete nadálytő (Symhytum Officinale) felhasználása és hatása

Már a neve is utal a hatására, amely a svájci-német nyelvterület Wallen szavából ered, ami annyit tesz, hogy összegyógyítani. Nem csoda, hogy ez a növény már száz éves hagyománnyal rendelkezik. 
A nadálytő kiváló duzzanat csökkentő-, gyulladás gátló-, és fájdalom csökkentő hatással rendelkezik és elsősorban a test védelmi- és mozgató rendszereinek megbetegedése esetén alkalmazzák. Ez a gyógynövény csillapítja a rándulások, zúzódások, húzódások, valamint a térd- és bokasérülésekkel járó fájdalmakat. És mivel a hatása is gyors, ezért előszeretettel használják sport-, és baleseti sérülések esetén. 
Fő összetevője az allantoin, amely a növényvilágban aránylag ritkán fordul elő. Elősegíti a sejtfolyadékok távozását a sebből, így sebtisztító hatása nyilvánul meg. A növényben található nyálka anyagokkal együtt segíti a sejtmegújulást, mind a bőrben, mind a csontszövetben. Továbbá a vérömlemények visszahúzódását is segíti. 
A kenőcs és zselé formában található nadálytő kivonat rendszerint mellékhatástól mentes, ezért hosszab távon is gond nélkül alkalmazható. A legjobb, ha a nadálytő készítménnyel naponta egyszer alaposan bekenjük a kezelt felületet, letakarjuk, majd védőkötéssel látjuk el. Enyhébb sérülések (zúzódások, ficamok, stb.) esetén elég, ha Nadálytő teát borogatásra alkalmazunk.

Fekete nadálytövet tartalmazó termékeink


▲ vissza


Feketekömény olaj (Nigella Sativa)

„A feketekömény minden betegséget gyógyít - kivéve a halált." Mohammed ezen nyilatkozata segített az iszlám világban a feketeköményt népszerűvé tenni. Mint a természetes gyógyászat fontos része, a feketekömény olaját pszoriázis, allergia, neurodermitisz esetén, immunhiányok szabályozására, kemoterápiák kísérőjeként a mellékhatások enyhítésére, és a magas vérnyomás  ellen használják. 
 
 
 
 

Származás

Az eredeti feketekömény a boglárkák családjába tartozik, és Nyugat-Ázsiában honos, Irakban és Törökországban. Időközben ez az egynyári növény Dél-Európában - és Indiában is elterjedt.

Felhasznált növényi részek 

A feketekömény olaját a növény termésében található, mélyfekete magokból nyerik. Ez a természetes olaj ékszer az olajok között, mert rendkívül gazdag a többszörösen telítetlen zsírsavakban, vitaminokban, életfontosságú aminosavakban és ásványi anyagokban. 

A feketekömény (Nigella Sativa)  olajának felhasználása és hatása  

Tanulmányok százai léteznek, amelyek valamilyen formában a feketeköménnyel foglalkoznak. Elmondható, hogy mindegyik vizsgálat pontosan azt erősítette meg, amit az előázsiai és észak-afrikai kultúrák már évezredek óta tudtak erről a növényről, nevezetesen azt, hogy a feketekömény egy rendkívül hatékony, mindent gyógyító növény. A feketekömény olaja gomba ellenes és baktérium ellenes tulajdonságokat mutat. Az allergiás- és gyulladásos folyamatok ellen hat az emberi szervezetben. De vérnyomás csökkentő hatása is van. Egyesült Államokbeli kutatók nemrég adtak hírt a feketekömény daganatellenes hatásáról. Ebben kimutatták, hogy az immunreakciók gátlásával talán a különböző krónikus megbetegedések (a szénanáthától a pattanásokon át a rákig), okait is gátolták. A feketekömény olaj bőrbetegségeknél is - mint pattanás és neurodermitisz - megbecsült gyógyhatású szer. Mind belső-, mind külső használatra is alkalmazzák. Kozmetikailag a feketekömény olaja tisztító-, és sejtmegújulást segítő hatású, valamit kiváló nedvesítő is egyben. A tisztátlan bőrt is ápolja, gyulladás gátló és baktérium ellenes hatása a gyulladt helyeket gyorsabban begyógyítja, így biztosítja a jó közérzetet.

Feketekömény olsajat tartalmazó termékeink


▲ vissza


Holt tengeri só

A Holt-tengerben lévő só ásványi erejét ősidők óta kihasználják, hogy a reumatikus fájdalmakat enyhítsék, és a bőrt ápolják. Különösen olyan bőrbetegségek esetén mutat pozitív hatást a holt-tengeri só, mint a pszoriázis és a nuerodermitisz.
 
 
 
 
 

Származás

Jordánia és Izrael magas hegyei között található a Holt-tenger, amelynek nincs kapcsolata a tengerekkel és egyben a világ legmélyebben fekvő tengere. A Jordán folyó táplálja és magas sótartalma akár a 33%-ot is elérheti. Nagyfokú hatása összetételével magyarázható: nátriumklorid tartalma mellett a holt-tengeri só rendkívül nagy arányban tartalmaz nyomelemeket és ásványi anyagokat. 

A holt-tengeri só felhasználása és hatása 

A holt-tengeri só jó hatással van a mozgásszervekre, enyhíti a reumatikus panaszokat, izomgörcsöket, és a hátfájást. Ugyanakkor a holt-tengeri só gyógyító hatást fejt ki a bőrre. A bőrön keresztül felszívódott anyagok bőrregeneráló, gyulladás gátló és fájdalom csillapító hatásúak. Az ókori idők óta megbecsült szer volt ez a só a cellulit, a bőr hibáinak és betegségeinek kezelésére, mint például a pszoriázis, a neurodermitisz, vagy az ekcéma.
De nem mindenkinek van lehetősége rendszeresen a Holt-tenger mellett eltöltenie a szabadságát. Jó dolog, hogy ma már a holt-tengeri sót egy sor gyógyhatású bőrápoló termékben is alkalmazzák, fürdősóként, vagy krémekben és testápolókban.

Holt-tengeri sót tartalmazó termékeink


▲ vissza


Kakukkfű (Thymus vulgaris)

A kakukkfű a klasszikus növényi szer köhögés, bronchitisz, és a felső légutak hurutos megbetegedése esetén. Feloldja a nyálkát, gátolja a betegségeket kiváltó csírák működését, és gyulladás gátló hatása van. Ezzel ez a gyógynövény - mint a meghűléses betegségek ellenszere - a legjelentősebb gyógyászati növények között van. 
 
 
 
 
 

Származás

A kakukkfű az ajakos virágúak családjába tartozik, és eredetileg a Földközi-tenger vidékén volt őshonos. Ma már széles körben ismert és termesztett növény. 

Felhasznált növényi részek

A föld felszíne fölötti részek vízgőzös desztillációjával nyerik az értékes kakukkfű olajat. Fő alkotó eleme a thymol nevű vegyület. Gyógyászati szempontból a kakukkfű olaj tartalom a döntő. 

A kakukkfű (Thymus vulgaris) felhasználása és hatása 

A kakukkfű olaj baktérium ellenes, mikróba ellenes és gyulladásgátló hatású. Egy tanulmány kimutatta, hogy sok rezisztens baktériumtörzs ellen még akkor is hatásos maradt, amikor azok túléltek egy antibiotikum kúrát. Orvosi szempontból a felső légutak hurutja, bronchitisz és szamárköhögés esetén biztonsággal alkalmazható. A kakukkfű nyálkaoldó hatású, és megkönnyíti a köhögést. 
Száraz köhögés, asztma és szamárköhögés alkalmával görcsoldó hatása különösen jótékony. Éppígy enyhíti a menstruációs görcsöket, így "női gyógynövénynek" is nevezik. A népi gyógyászatban ismerik  torokgyulladás, bél- és húgyúti fertőzések esetén csillapító hatását, sebek fertőtlenítésére és a fertőzések megelőzésére való alkalmasságát. Hasonlóképpen az aromaterápiában is hatékony lehet, ahol a kellemetlenkedő baktériumokkal és gombákkal veszi fel a harcot. Felhasználási formája sokféle lehet, az illatlámpában a levegőtisztító hatásával kitisztítja a légutakat is. Fürdő kiegészítőként segít a légző szervek fertőtlenítésében, így megkönnyíti a légzést. Tinktúra és krémek formájában külsőleg is használható a ka-kukkfű. A kakukkfű gyakran összetevője a köhögés elleni teáknak, de a legegyszerűbb formában is igen hatásos. A mediterrán konyháiból aligha hiányozhat a fűszerként használt kakukkfű. Ezzel is hozzájárul az egészség megőrzéséhez. A gyógynövény erősíti az emésztési folyamatokat és segít puffadás, valamint gyomorégés esetén.

Kakukkfüvet tartalmazó termékeink


▲ vissza


Kamilla (Chamomilla recutita)

Az igazi kamilla az ősrégi, leggyakrabban felhasznált gyógynövények közé tartozik és a sebápolás univerzális eszköze. Amit a népi gyógyászatban a kamilláról tudtak, azt a modern tudomány is megerősítette: Elősegíti a sebek gyógyulását, gyulladás gátló, görcsoldó, és hatásos a baktériumok és a gombákkal szemben is. A kamillának is sokféle arca van.
 
 
 
 

Származás

A kamilla a kosaras virágzatúak családjába tartozik. A mi szélességi fokainkon már régen megtelepedett, és a klímához kiválóan alkalmazkodott. Így nálunk is elegendő illékony olajat állat elő, amely gyógyászati szempontból igen értékes. 

Felhasznált növényi részek

A gyógyászatban a kamilla virágát használják fel. Legfontosabb hatóanyagai az illé-kony olajok, mint pl. a chamazulen és a bisabolol.

A kamilla (Chamomilla recutita) felhasználása és hatása 

ÍA legtöbb ember már korai gyermekévei alatt megismeri ezt a gyógynövényt. Mert mi más esne olyan jól, mint máj- és gyomor panaszok idején meginni egy kamilla teát! Ez a gyógynövény sokféle területen hatásos, és még ki tudja, hányféle további létezik. A kamilla gyulladás gátló és görcsoldó hatással is rendelkezik. A nehezen gyógyuló bőr és nyálkahártya természetes gyógyszere. Baktériumok esetében is csodát tesz a bőrbetegségekkel. A nemi szervek gyulladása esetén gyógyulást segítő egy ülőfürdő, egy nedves borogatás, és az öblítések. Meghűlések, nátha, vagy gyulladások esetén az orr melléküregeinek forró kamillás inhalációja gyors javulást eredményez. Rendkívüli segítséget jelent a kamilla gyomorgörcsök, vagy felfúvódás esetén is. A gyógynövények között is Multi tehetségnek számító Kamilla hatóanyaga a legkülönbözőbb termékekben (kenőcsökben, kivonatokban, fürdő kiegészítőkben, olajokban és teákban) egyaránt megtalálhatók. Ha valaki a Kamillát gyógyászati célra kívánja használni, akkor ügyelnie kell a minőségi kategóriára. A gyógyászati célú kamilla kétszer nagyobb adagban tartalmazza az illékony anyagokat, mint az élelmiszer célú. Így válik ez a kedvelt gyógynövény a mi univerzális házi szerünkké.

Kamillát tartalmazó termékeink


▲ vissza


Kerti zsázsa (Lepidium sativum)

A kerti zsázsa nem csak finom, hanem sokoldalú szépítőszer is. A növény természetes ereje elhalványítja az öregségi- és pigment foltokat és egyenletes arcszínt biztosít.

 
 
 
 
 

Származás

A kerti zsázsa a keresztes virágúak családjába tartozik,és eredetileg Nyugat- és Közép-Ázsiából származik.

Felhasznált növényi részek

A palánták és a kifejlett  növény gazdag ásványi anyagokban, és kitűnnek azzal, hogy nagy mennyiségben tartalmaznak vitaminokat, nyálka- és keserű anyagokat, valamint illékony olajokat.

A kerti zsázsa (Lepidium sativum) felhasználása és hatása

Hagyományosan a kerti zsázsát leforrázták és hatékony szernek bizonyult dermatitis (a bőr gyulladásos betegsége) és ekcéma esetén. Manapság a kerti zsázsa a sokoldalú szépítőszerek közé tartozik. Külsőleg használva megvan az a képessége, hogy halványítja az öregségi- és pigmentfoltokat, valamint a szeplőket, finomítja a bőr látványát, sőt a ráncosodást is enyhíti. Ebből a célból dolgozzák fel a növény kivonatát. Még ha a zavaró pigmentfoltok elhalványítása bizonyos türelmet igényel, akkor is ez a leghatékonyabb útja az egyenletes, szép arcszín elérésének. A halványító krémek mellett gyártanak a zsázsa friss levéből tonikumot is. Külsőleges használata mellett belsőleg is használják, amelynek történelmi jelentősége is van. A svájci gyógyfüves szerzetes, Künzle minden bajra a növény friss leveleiből készült saláta kúrát ajánlotta. Köszönhetően a vértisztító- és élénkítő hatásnak, a növény segít a test salaktalanításában és méregtelenítésében is, belülről tisztítja a bőrt. A zsázsából készült tea szabályozza a májfunkciót is. Mindegy, hogy a saláták javításáról levesek, feltétek készítéséről van-e szó, a fűszeres kerti zsázsa manapság már hozzátartozik a konyha mindennapjaihoz. Nem csak ízletes, de pozitív hatása van a testre is. Magas vitamin tartalmának köszönhetően biztosítja a jó közérzetet. Emellett hagyományosan használják székrekedés, és különböző gyulladások esetén is. Enyhe csípőssége miatt a kerti zsázsát étvágy fokozóként is használják.

Kerti zsázsát tartalmazó termékeink


▲ vissza


Körömvirág (Calendula officinalis)

A körömvirág egyike a fontos sebgyógyító növényeknek. Mindegy, hogy érzékeny vagy repedezett-e a bőr, nehezen gyógyuló forradásokról, fagyásokról, kisebesedett repedésekről, vagy égésekről van-e szó, ez a gyógynövény univerzális képességekkel rendelkezik, és ott kell lennie minden házipatikában.
 
 
 
 
 

Származás

A körömvirág a kosaras virágzatúak családjába tartozik, és eredetileg Északnyugat-Afrikából származik. A 12. évszázad óta Közép-Európában is elterjedt, és manapság a világ legismertebb kerti növényei közé tartozik.   

Felhasznált növényi részek

A körömvirágban nagy hatékonyságú összetevők találhatók. Szaponinok, triterpének és flavonoidok, stb., amelyeket a növény föld feletti részeiből nyerik.  

A körömvirág (Calendula officinalis) felhasználása és hatása 

A körömvirág mindenkor a legfontosabb sebgyógyító gyógynövények közé tartozott. Már a középkorban egy sor gyulladásos megbetegedés esetén használták, valamint szemölcs, szifilisz, féregűzés alkalmával és szerelmi bájitalok készítéséhez. Gyulladás gátló, sebgyógyulást elősegítő-, és  fertőtlenítő hatása miatt az alternatív gyógyászatban a sebgyógyító hírnevet vívta ki magának. Bőrfekélyek, nehezen gyógyuló sebek és forradások kezelésére, beszakadt sebek, karcolások, fagyások és égési sérülések esetén érdemes használni. Ismeretes, hogy a kivonata a szövetek képződését elősegíti, az immunrendszer stimulálásában is jeleskedik. Az öreg, nehezen gyógyuló forradásokkal terhelt bőr állapota a körömvirág kenőcs hatására javul. Aranyér esetén is segít, mert érösszehúzó hatással is rendelkezik. Ez a hatásos gyógynövény gél, tinktúra, vagy kenőcs formájában is felhasználható. A körömvirág nem csak külsőleg alkalmazható, hanem belső felhasználási formája is létezik. A száj- és a torok gyulladásos nyálkahártyájának, valamint gyomor- és bélbántalmak esetén is alkalmazható. Ellazító-, és görcsoldó hatása - kimondottan női szempontból - már majdnem teljesen feledésbe merült. Ezek a problémák, mint változó kori panaszok, mell megduzzadása, fájdalmas-, vagy erős havi vérzés problémái jelentősen enyhíthetők egy körömvirág teakúrával.

Körömvirágot tartalmazó termékeink


▲ vissza


Levendula (Lavandula angustifolia)

A levendula mint gyógynövény, de mindenek előtt a levendula olaja nyugtató- és félelem oldó hatásáról ismert. Már az ókori Egyiptomban is a levendula volt a lélek nagy megnyugtatója, mint parfümöt pedig bőrápolásra, légterek tisztítására és rovarok elleni védekezésre használták.
 
 
 
 
 

Származás

A levendula tipikusan a Földközi-tenger térségéből származó növény. Különösen Dél-Franciaország területén elterjedt. Időközben a levendula a házak melletti kerte-ket mint dísznövény meghódította. 

Felhasznált növényi részek

Az aromaolaj alapvetően a levendula minden részét tartalmazza. A drága  levendula olajat viszont kizárólag csak a virágokból nyerik, mivel ezek tartalmazzák legnagyobb mértékben az illékony olajokat. Vízgőz desztillációjával nyerik ki a koncentrált illékony olajokat. A minőségtől függően 1 liter levendula olaj kinyeréséhez mintegy 40 kg virágra van szükség. Sőt. 1 liter igazi levendulához (Lavandula angustifolia) akár 150 - 170 kg-ra is szükség lehet. Ez túltesz még a legambíciózusabb hobbi-kertész elképzelésein is. Gyógyászati célra ezért igen magas minőségű levendula olaj vásárlása aligha célszerű. 

A levendula (Lavandula angustifolia) felhasználása és hatása 

A levendula illékony olajai gyógyító- és nyugtató  hatással vannak az idegrendszerre. Az aromaterápiában a valódi levendulát főleg belső nyugtalanság, pszichikai problémák, fejfájás, migrén valamint félelmek esetében, de lelki támogatáshoz is  használják. De csodát tehet elalvási nehézségek esetén is. 
Orvosi alkalmazása belső felhasználás esetén a szárított levendula leveleiből készült teával történik. Külsőleg a levendula olajat a masszázsolajhoz és a fürdéshez adalékként, inhaláláshoz, vagy egyszerűen belecsepegtetik az illatlámpába, az illatkőre, vagy illat zacskóra. A valódi levendula intenzíven felfrissíti  a klímát, és mivel gomba- és  baktériumölő tulajdonságú a helyiség levegőjét  fertőtleníti és megelőzi a kórokozók kártevését. 
Az emberek kedvelik a levendula illatát. Sok rovar számára azonban riasztószer. A levendula egy természetes fegyver a rovarok különösen a molyok, a pókok, a hangyák, a szúnyogok és a bolhák ellen. A méhek viszont az előbbiekkel ellentétben nagyon vonzódnak ehhez az illathoz.

Levendulát tartalmazó termékeink


▲ vissza


Ligetszépe (Oenothera biennis) olaj

A ligetszépe olaj, mint növényi eredetű gyógyszer nagy hatással van a testben lezajló gyulladásokra. A bőrnek is az egészsége fenntartásához olyan esszenciális zsírsavakra van szüksége, amelyeket saját maga nem tud előállítani.  A ligetszépe olaj igen hatékony bőrgyulladások, viszketés, és bőrszárazság esetén. Sőt neurodermitis esetén is közismerten pozitív hatású.
 
 
 
 

Származás

A ligetszépe Észak-Amerikából származik, és Kanadától Mexikóig mindenütt megtalálható. 

Felhasznált növényi részek

Európában korábban konyhanövényként (fűszernövényként) tartották, zöldségekhez és salátákhoz használták. A népi gyógyászatban a leveleket és a gyökerét vértisztítóként használták. Ma a természetgyógyászatban a ligetszépe nélkülözhetetlen. A ligetszépe leveleit ma már alig használják. Orvosilag a ligetszépe magvai jelentősek, mivel azok tartalmazzák az olajat. A hideg sajtolással nyert ligetszépe olaj gazdag értékes esszenciális zsírsavakban, phosoholipidekben és szterolokban. Külön is említésre méltó a linolsavak- és a gammalinolsavak magas aránya a ligetszépe olajban. Csupán 1 gramm olaj előállításához kb. 10 000 magot kell kipréselni. Nem csoda, hogy a ligetszépe olaj a világ legdrágább olajai közé tartozik.

A ligetszépe (Oenothera biennis) olaj felhasználása és hatása 

A ligetszépe olaj értékes linolsavakat tartalmaz, amelyek a neurodermitiszben szenvedők számára úgyszólván életfontosságú. Mivel esetükben  egy anyagcsere hiba miatt fontos bőrzsírok termelése leállt. A ligetszépe olaj kiegyenlíti ezt az állapotot, és bizonyíthatóan hatásos neurodermitisz vagy cukorbetegség okozta idegi károsodások esetén. Gyulladásos betegségek esetében, mint amilyen a reuma, enyhülést hoz. A népi gyógyászat hosszú alkalmazási felsorolásából említésre méltó a  bőrgyulladások, a viszketés és a bőrszárazság elleni használat is. A ligetszépe olaj mai használatában megtaláljuk a krémek mellett az étrendkiegészítőkben való alkalmazást is. A természetes kozmetikában a ligetszépe olajat mint az öregedő sejtek megújítására képes titkos fegyvert emlegetik. A fáradt, száraz és érzékeny bőr számára különösen kellemes, a zsír- és folyadék háztartást a linolsavak és gamma linolsavak biztosítják. Így megnő a bőr elaszticitása és egészséges, jó állapotban marad.

Ligetszépét tartalmazó termékeink


▲ vissza


Mályva (Malva sylvestris)

Több, mint 5000 éve nagyra értékelik a kínaiak a mályvát. Nyálkaoldó és az irri-tációt enyhítő tulajdonságai megnyugtatták a száj- és torokgyulladásokat, bronhitist, de a bőrgyulladásokat és az ekcémát is. Manapság a mályvát főleg teaként kínálják, de kevesebbért, mint egy értékes gyógyszert. Jogtalanul.
 
 
 
 
 

Származás

A mályva a mályvafélék családjába tartozik és hagyományosan Európában és Ázsiában otthonos. Több, mint 1000 fajtása terjedt el szerte a világban. Svájcban is rengeteg kiskertben, napos rétek szegélyein és dombokon felfedezhetjük a mályvákat. Szép látványt nyújtanak a rózsaszínű virágok a jellegzetes sötétebb csíkokkal. Gyógynövényként főleg a vad mályvát (Malva sylvestris) használják.

Felhasznált növényi részek

A természetgyógyászatilag értékes összetevőket a mályva leveleiből nyerik ki. A mályva irritációt csökkentő nyálka- és cserző anyagokban, valamint illékony olajokban gazdag. A növényi színezőanyag baktérium ellenes hatása közismert. 

A mályva (Malva sylvestris) felhasználása és hatása

A vad mályva igen magas nyálkatartalma nélkülözhetetlenné teszi a növényi gyógyászatban. Ezek a nyálkaanyagok irritáció csökkentő hatásúak, mert úgy működnek, hogy egy védő filmréteget hoznak létre a seb és gyulladt nyálkahártya köré, amely különösen nyaki- ás torokgyulladások esetén hasznos. A mályva segítségével a gyulladt nyálkahártya gyorsabban gyógyul, és az akut fájdalmak is gyorsan csilla-podnak. A légutak megbetegedése esetén (köhögés, rekedtség, és torokfájás) meggyőző a vad mályva hatása. A levelekből és a virágokból teát készítenek, amelyet vagy megitatnak a beteggel, vagy öblögetéssel használnak fel, így a beteg a fájdalmas torokgyulladáson hamarabb túljut. Már a rómaiak is tudtak a növény gyógyhatásáról. A mályvát olajjal, sóval, és mézzel együtt főzték fel. Ezt nevezték "omnimorbium&/39;-nak, ami annyit tesz, hogy "minden betegség ellen gyógyhatású". Az irritációt csökkentő, gyulladást gátló hatása bőrirritációk esetén csodát tesz. A nyálka- és cserzőanyagok különösen megnyugtató-, fertőtlenítő- és nedvesítő hatásúak. Ezt az érzékeny, száraz bőrűek tudják elsősorban értékelni.

Mályvát tartalmazó termékeink


▲ vissza


Szantálfa (Santalum album)

Indiában létezik egy régi hagyomány. A szantálfa egyrészt mindenféle ceremóniák füstölő anyaga,  másrészt a bőr számára balzsam, harmadrészt pedig meditációhoz alkalmazzák. Egyedülállóan meleg, bársonyos illata megnyugtató, de stimuláló hatású, és manapság előszeretettel használja fel a parfümipar. Ez a természet egy igazi csábító illata.
 
 
 
 

Származás

Eredetét tekintve a szantálfa Indiából származik. Manapság elterjedőben van Kínában és Indonéziában is.

Felhasznált növényi részek

A fa finomra reszelt forgácsaiból nyerik ki vizes desztillációval az értékes szantálfa olajat. Fő összetevője a  bőrbarát, és lelkileg stimuláló hatású sesquiterpenol. Az igazi szantálfa ritkaságnak számít, az éves kitermelést törvény szabályozza.

A szantálfa (Santalum album) felhasználása és hatása 

Az indiai Ayurveda gyógyászatban a szantálfa füstjét sok évszázada használják - megnyugtató hatásának köszönhetően - az emberi idegrendszer javítására. Haragot, túlzottan igénybevett idegeket és stresszekkel teli érzelmi állapotokat tudnak vele lecsillapítani. A stressz által képződő hormonokat szabályozza, és újrateremti a lelki békét. Félelmi állapotok, vagy érzelmi ingadozások és blokkolások esetén oldja a szantálfa a feszültséget és az idegességet. A hangulatjavító hatása biztosítja a jó közérzetet. A szantálfa a hormonokhoz hasonló összetevőket is tartalmaz, ezért a változókori panaszok esetén is hatásos. A szantálfa olaját egy masszázsolajhoz kiegészítésül hozzáadva gyengéden oldja a görcsöket. De fürdővízbe téve sem fogunk csalódni ebben az illatcsodában.
A szantálfa hatása azonban nem korlátozódik csak a test és a lélek ellazítására, az érzékiség és az erotika területén is számon tartják. A szantálfa népszerű afrodiziákum, és illata a világ legérzékibb illatati közé tartozik. A különösen serkentő hatása szárnyallóvá teszi a fantáziát és biztosítja az erotikus hangulatot.

▲ vissza


Szívmag (Cardiospermum halicacabum)

A szívmag gyulladás gátló hatása a kortizonéhoz hasonló, azonban mindenféle mellékhatás nélkül. Ezért szívesen nevezik a homöopátia kortizonjaként is. Ezért a szívmag a megkínzott allergiások különösen fontos gyógynövénye. Az egyedülálló hatóanyag nélkülözhetetlen az allergiás-gyulladásos bőrmegbetegedések esetén, mint amilyenek - a neurodermitisz, a pikkelysömör és az ekcéma.

 

 

Származás

A szívmag a szappanfafélék családjába tartozik, és  kedveli a trópikus vagy a szubtrópusi klímát. Eredetileg Afrika és Amerika meleg vidékein volt otthonos, ma már minden trópikus területen megtalálható. 

Felhasznált növényi részek

A virágokból ősszel gömb alakú termés alakul ki. Az abban lévő borsó nagyságú magok fehér színű, szív alakú rajzolatot tartalmaznak. Innen ered a szívmag elnevezés. Mivel a szívmag gazdag flavonoidokban, fitoszterolban, és szaponinokban ezért a növény magját és gyökerét használják fel a gyógyszeriparban. 

A szívmag (Cardiospermum halicacabum) felhasználása és hatása

A szívmagok a kortizonhoz hasonlatos tulajdonságot mutatnak, amelyet a homöopátiában felhasználnak. Ez a kis jótevő nagyhatást mutat  a bőr allergiás-, és a gyulladásos megbetegedési esetén, mint pl. az ekcéma, pikkelysömör, vagy a neurodermitisz. Összehasonlítva a kortizonnal, megállapítható, hogy a szívmag mentes a mellékhatásoktól. Ez a gyógynövény gyulladás gátló- és viszketést csillapító hatású a bőr és a nyálkahártyák esetében. A szívmag hatásosságát ekcéma és viszketés estében már számtalan klinikai tanulmányban bizonyították. Azt is, hogy krónikus bőrelváltozásoknál, mint amilyen a neurodermitisz vagy a pszoriázis akkor is segít, ha az allergiás reakciókat vagy gyulladásokat gyógyszerek, vagy kémiai reakciók okozták. Emellett nedvességgel ellátó hatása is van, és gyógyítja a fájdalmas bőr berepedéseket, amelyek nagyon száraz bőr esetén keletkeznek. Reumatikus megbetegedéseknél, ill. emésztési- és légúti panaszoknál a szívmagot az afrikai tradíciók szerint gyógyászatilag felhasználják.

Ezekben az országokban a szívmagokat a kortizon terápiában alternatív eszközként használják A szívmagot főleg krémekben és kenőcsökben használják, az intenzív kortizont igénylő dermatológiai kezelésekben. De szájon keresztül is történhet a bevétele, teaként, vagy homöopátiás tinktúraként felhasználva.

Szívmagot tartalmazó termékeink


▲ vissza


Teafa olaj (Melaleuca alternifolia)

A teafa olaja igazi ezermester. Vírus- és baktérium ellenes hatásának  köszönhetően széles  alkalmazási spektrummal rendelkezik. Mitesszer, pattanások, szemölcsök kezelése csak néhány a sokféle alkalmazási lehetőség közül, amelyekre ezt a híres ausztrál gyógynövényt használják. Nem csoda, hogy a világ legkisebb házi patikája néven is emlegetik.
 
 
 
 

Származás

A teafa Ausztrália mocsaras területein nő, és a mirtuszfélék családjába tartozik. Ausztrália őslakosai az aboriginek sebeiket és más bőrproblémáikat a teafa leveliből készült főzettel gyógyították már generációk óta. Európába kerülését a felfedező James Cook kapitánynak köszönhetjük. 

Felhasznált növényi  részek

Az illékony olajat a levelekből és az ágakból vízgőzös desztillációval nyerik ki. A tiszta teafa olajnak enyhén sárgás színe van, esetleg színtelen. Az illata friss, fűszeres, kicsit földes illatú, rendkívül hatékony. 
A teafa olaj hatásspektruma rendkívüli. Mint valami antibiotikum, baktériumok, vírusok és gombák ellen is bevethető. Mégis a legfontosabb az illékony olaj minősége. Két legfontosabb hatóanyaga terpin és a cineol. Egy hatékony teafaolaj mintegy 35 % terpin-4 et és 5% cineolt tartalmaz. Csak az eredeti, nem hamisított olajok értékesek gyógyászati szempontból és érik el a kívánt hatást.

A teafa (Melaleuca alternifolia) olaj felhasználása és  hatása

Külsőleg használva az első osztályú teafaolaj antibakteriális, vírusellenes, fertőt-lenítő, sebgyógyító- és viszketést csillapító hatású. 
Ezért a gyulladt bőr problémái esetében igen hatékony, akár pattanásról, akár tá-lyogról van szó. Emellett a teafaolaj erős gomba- és vírusellenes hatást is mutat. Szemölcsök, köröm- és lábgomba rendszeres, következetes használattal eredmé-nyesen kezelhető. A teafa olaj szövetkímélő, amely tulajdonsága pattanások és szemölcsök esetén igen kedvező tulajdonság. Ez a kis mindent tudó a száj öblögetésére is vagy gargarizáláskor gyógyítja a gyulladt fogínyt és a torkot. Sebesüléskor, kisebb égésekkor gyorsan fertőtleníti a kezelendő felületet. Attól függően, hogy krémbe, testápolóba, vagy samponba adalékolják, a teafa olaj igen sokféleképpen használható.

Teafa olajat tartalmazó termékeink


▲ vissza


Tömjén (Boswellia serrata)

Az indiai Ayurveda természetgyógyászatban már 5000 éve használják a tömjént. Gyulladás csökkentő hatása a krónikus gyulladásos betegségek -, mint a reuma, poliartritisz - kezelésében nagy jelentősége van. Az ún. nyugati gyógyászat is láthatóan érdeklődik a természet ezen gyógyhatású szere iránt.
 
 
 
 
 

Származás

Az örökzöld fa Északkelet-Afrika, Arábia, és India területén elterjedt. De csak a  bo-tanikailag megkülönböztethető Boswellia serrata - fajta, amely  kizárólag Indiában fordul elő, tartalmazza az orvosilag is értékes boswellia savat

Felhasznált növényi részek

A tömjént a boswellia fák gyantájából nyerik. A gyógyszerek készítéséhez a tartalmazott boswelliasavnak van rendkívül fontos szerepe.

A  tömjén (Boswellia serrata) felhasználása és hatása 

Indiában a tömjénnek évezredes tradíciója van. Nem csak kultikus jelentősége van, hanem fontos gyógyászati alapanyag is igen nagy jelentőséggel bír. Az ayurvédikus orvosok már korán megfigyelték, hogy gyulladás gátló- és fertőtlenítő hatása van. A kifejezetten gyulladásgátló hatásnak az ayurvédikus orvosok elsősorban a krónikus gyulladásos betegségek esetén tulajdonítottak nagy jelentőséget. Régi orvosi írásokból tudjuk, hogy krónikus bronchitisz, asztma, bélgyulladás, és reumatikus megbetegedések esetén használták a tömjént. A nyugati gyógyászat is felfedezte magának. A krónikus gyulladások ellenszere. Német kutatók észrevették, hogy a boswellia savak blokkolják az ún. leukotrinek képződését. Ezek a fehér vérsejtekben található kis részecskék.  Ezek a kis részecskék (leukotrinek) felelősek a krónikus gyulladásokért. Már korábban is leírták, hogy a gyomorban és a belekben lezajló gyulladások, továbbá az ízületekben érezhető reumatikus fájdalmak esetén segített a tömjén.

Tömjént tartalmazó termékeink


▲ vissza


Vadgesztenye (Aesculus hippocastanum)

Az éjszakai lábikra görcsök, a sajgó fájdalmak a lábakban végig, fáradtság- és feszültség érzés - mind a láb vénái megbetegedésének tipikus tünetei. Milyen jó, hogy erre a bajra is született egy gyógynövény! A vadgesztenye évszázadok óta fontos gyógynövény, amelyet igazi "vénabarátnak" tartanak.
 
 
 
 
 

Származás

A vadgesztenye Közép- és Nyugat-Európában otthonos, és a szappanfafélék családjába tartozik.

Felhasznált növényi részek

Tavasszal a fa alig felismerhető, fehér- vagy vörös virágpompájától. A magokból nyerik ki az értékes kivonatot, amelyet a gyógyszeripar és a kozmetikai ipar használ fel elsősorban kenőcs készítéséhez. A fa leveleit tea készítéséhez használják fel. 

A vadgesztenye (Aesculus hippocastanum) felhasználása és hatása  

A vadgesztenye kivonat a láb vénái betegségének kezelésére közismert dolog. A kivonat fő hatóanyaga az aescin. Védi a kevéssé sérült vagy egészséges szöveteket az ödémáktól. 
A hatóanyagnak van egy említésre méltó képessége: az erek falát képes megerősíteni. Ezáltal a vér- és a szövetnedvek visszaáramlási képessége javul. így megelőzi a vízgyülemlények kialakulását. Az erekben lévő folyadék nyomását szabályozza, a vénákat erősíti, és a keringést serkenti. Továbbá enyhébb gyulladásos folyamatokat, amelyek gyakran ödémákkal vagy visszér tágulattal járnak együtt, képes a hatóanyag csillapítani. Nem csoda, hogy a vadgesztenye a maga vénaerősítő hatásával a legfontosabb gyógynövények közé tartozik, és kiérdemelte a "2008. év gyógynövénye" címet. 
Orvosi szempontból a kivonatot lábdagadások, lábfájdalmak és krónikus vénaelégtelenség esetén alkalmazzák mégpedig tabletta formájában. Terápia kísérőjeként a vadgesztenye kenőcsök és emulziók külsőleg segítik a gyógyulást. Nyomás nélkül, a lábfejtől a comb irányába masszírozzuk be a lábat a kenőcsel. Így hamarosan újra fitt lesz a fáradt lábunk. A természetgyógyászatban még számos további alkalmazási formája létezik. A friss, vagy szárított levelekből (Hippocastani folium) készült teát sokféle betegség ellen használják. A normális vérellátás megtartása érdekében, menstruációs görcsök, reuma, érelmeszesedés estén, sőt nyálkaoldóként használva is megmutatja hatását a vadgesztenye.

Vadgesztenyét tartalmazó termékeink


▲ vissza


Varjúköröm (Harpagophytum procumbens)

Reuma, porckopás, és gerincfájdalmak esetén ez a gyógynövény a szó legiga-zibb értelmében karomként küzd a bántalmak ellen. A varjúköröm igen meg-győző a fájdalom csillapító és gyulladás gátló, valamint mozgást elősegítő hatásával. A különböző degeneratív megbetegedések és a mozgató apparátus kopásai esetén biztosítja a mozgás örömét.
 
 
 
 

Származás

A varjúköröm a szezámfélék családjába tartozik és az afrikai szavannákon található. A növény a mély homokos talajú régiókban gyér vegetációkban fordul elő. A varjúköröm különös nevét a megérett termés alakjáról kapta. 

Felhasznált növényi részek

A hatékony összetevők a gyökérzetben találhatók. A varjúköröm legfontosabb összetevőiként a különböző keserű anyagokat, mint pl. harpagozidot és procumbint kell megemlíteni. 

A varjúköröm (Harpagophytum procumbens) felhasználása és hatása 

A varjúkörömből készült kivonat nem csak fájdalom csillapítóként hat, hanem erős gyulladás gátló és duzzanat csökkentő is egyben. Ezért elsősorban olyan reumatikus panaszok esetén hatásos, mint az artrózis, a porckorong fájdalmas elhasználódása, valamit a mozgató rendszer degeneratív megbetegedése. Ez a gyógynövény védi az ízületet, és segít a fájdalom csillapító és reuma kezelő gyógyszerek mennyiségét csökkenteni. Ezzel duplán segít, mert a varjúköröm mentes a mellékhatásoktól. Az újabb klinikai kutatások szerint a különféle gerincfájdalmakat, lágy részek reumatikus fájdalmát és  idegi fájdalmakat képes enyhíteni. Európában ezt a növényt a népi gyógyászatban, időskori betegségek esetén , mint a köszvény, az artritisz és különféle anyagcsere betegségek esetén használják. Homöopátiás szerként a szárítás előtt felaprított oldalsó gyökérdarabokat a máj, az epe, és a hasnyálmirigy betegségeinek gyógyítására használták. A dél-afrikai népi gyógyászatban hagyományosan emésztési problémák, furunkulusok bőrsérülések esetén, továbbá hashajtóként, fekélyek kezelésére, valamint fájdalmak enyhítésére használják. A varjúköröm gyökerét teák, tinktúrák, és kenőcsök készítéséhez használják. Mivel a varjúköröm Európa térségében a természetben nem található, és általában is nehezen hozzáférhető, ezért a már feldolgozott készítmények beszerzéséhez kell folyamodni.

Varjúkörmöt tartalmazó termékeink


▲ vissza


Vörös szőlő (Vitis vinifera)

A vörös szőlőt már az antik világ óta növényi gyógyszerként emlegetik. Salak-talanít, erősíti a vénákat, és csodálatosan segíti a szövetekben lévő felesleges folyadékok távozását. Ez nagyszerű ígéret a cellulit és a fáradt, elnehezült lábak elleni küzdelemben.
 
 
 
 
 

Származás

A vörös szőlő a borszőlők családjába tartozik, többek között Közép- és Dél-Európában, Ausztráliában és Dél-Afrikában termesztik.  

Felhasznált növényi részek

Az ősszel vörös színűvé váló levelek értékesek a gyógyszeripar számára. Ezek gazdagok flavonoidokban, rutinban, cser- és ásványi anyagokban. 

A vörös szőlő (Vitis vinifera) felhasználása és hatása 

Már az ókorban is felhasználták  vörös szőlő leveleit gyulladások gyógyítására. Francia borászok a vörössé színeződött leveleket péppé gyúrták és borogatásra használták. Ezeket a bőr bántalmainak gyógyítására alkalmazták. Hogy a vörös szőlő rend-kívül pozitív hatással van a vénákra, azt kutatók is megerősítették. A másodlagos növényi hatóanyagok - főleg a flavonoidok - ennek a hatásnak a kiváltói. Gyulladás gátló hatásuk van, az ereket megerősítik és megakadályozzák, hogy a víz a szövetekbe tudjon hatolni. Hogy fáradtak, esetleg elnehezültek-e vagy a bokái bedagadtak-e estére, mindegy, a  vörös szőlő erejével a  vénák újra működésbe lendülnek. A cellulit, - kellemetlen jelenség a combok felső részén, a hason, vagy a felkaron - kezelésére is jó eséllyel indul ez a gyógynövény. Salaktalanító- és érerősítő hatása segíti a nőket a sima, feszes testsziluett elérése érdekében. A vörös szőlő -  akár tabletta, akár krém formájában nem azonnal fejti ki a hatását. Szükség van egy pár hétre, mire látható eredményre vezet a rendszeres használata.

▲ vissza


Zsálya (Salvia officinalis)

Mint az egyik legrégebbi gyógynövény, a zsálya igazi sokszínű tehetség. A zsálya izzadás gátló hatása egy kimondottan speciális terület. Torokfájás, valamint megfázási tünetek esetén, különleges gyógyerőt mutat ez a növény.  
 
 
 
 
 

Származás

A zsálya eredetileg a Földközi-tenger területén őshonos. Időközben egész Európá-ban és Észak-Amerikában elterjedt. Svájcban is számtalan kertet díszít, szereti a napos, száraz helyeket. A zsályának kereken 500 különféle fajtája létezik. De csak a Salvia officinalis hatásos orvosi szempontból.

Felhasznált növényi részek

Csak a zsálya leveleit használják fel. A tartalmazott olajok, cser- és keserű anyagok, triterpének, szteroidok, flavonok és flavonglykozidok a hatékony alkotó elemek.

A zsálya (Salvia officinalis) felhasználása és hatása 

Az izzadásgátló hatás a zsálya kivonat kiemelkedő sajátsága. Már régóta használták a zsályát tinktúra és beöntés formájában, hogy a megbetegedett emberek éjszakai izzadását kezelni tudják. A zsálya hatóanyagai az izzadtságmirigyeket szabályozzák és megnyugtatják a központi idegrendszer hőérzékelő központját, amely a folyamat szabályozásáért felelős. A zsálya gátolja az izzadtság termelést, mind belsőleges-, mind külsőleges felhasználáskor.
A zsálya tartalmú lábfürdők és lábdezodorok izzadó lábak esetén segítenek, és vannak zsálya dezodorok, amelyek az egész testre kiterjedő védelmet nyújtanak. A zsálya teák vagy tinktúrák az idegesség, túlsúly, vagy izzadtság kitörés esetén enyhíthetik a túlzott izzadást. Különösen jelentős lehet ez a szabályozó hatás a pubertás korban, vagy a változó korban lévők esetében. Sok ember szenved a hormonháztartás felborulásakor hőhullámoktól és izzadtsági rohamoktól. A zsálya ilyenkor egész természetesen hat. Teaként vagy csak öblögetve hatásos rekedtség, torokfájás, köhögés és egyéb megfázási tünetek jelentkezése esetén. A zsálya értékes hatóanyagai fertőtlenítő-, és összehúzó hatással is rendelkeznek. Ezért az íny- vagy mandula gyulladás alkalmával jótékony hatást fejt ki. Konyhanövényként is kedvelt. Az okos konyhaművészek nem, csak mediterrán fűszer jellege miatt szereti a zsályát, hanem gyógyhatása miatt is. A gyógynövény zsíros ételek megemésztésében is segítségünkre lehet, erősíti a gyomrot és beindítja az emésztést.

Zsályát tartalmazó termékeink


▲ vissza

Just
Just
JUST – das Original seit 1930
Svájci minőség
50 000,-Ft felett ingyenes kiszállítás
© JNS Hungária Kft. 2015 Minden jog fenntartva.